Kako aplicirati lijekove za oči vašem ljubimcu?

Toksoplasmoza Česta Pitanja/FAQ
15 Septembra, 2017
Giardia
8 Marta, 2018

Kako aplicirati lijekove za oči vašem ljubimcu?

Ako je vaš ljubimac pretrpio povredu oka, ima infekciju oka ili neko drugo stanje koje obuhvata oko ili oči, oporavlja se od operacije na očima/oku nužno je da mu se aplicira neki ili nekoliko lijekova na oko/oči kako bi se potpomoglo liječenje. Na prvu, pomisao da aplicirate lijek u oči nemirnom ljubimcu izgleda kao nemoguć zadatak, ali je izvodiv! Vježbajući pravilan pristup pomoći će vam da sigurno aplicirate preporučenu medikaciju u oko ljubimaca.

U zavisnosti od težine procesa u oku jedan ili više lijekova je propisan za vašeg ljubimca. Prvi korak u rukovanju sa očnim („oftalmičnim“ ili „okularnim“) lijekovima je razumijevanje koliko kojeg lijeka treba da se da, kada dati, i koji lijekovi treba da stoje u frižideru. Ove informacije se mogu naći na originalnoj ambalaži ili uputstvu lijeka, a u slučaju nejasnoća može vam ih pojasniti veterinar ili veterinarski tehničar.

Često se dešava da se očni lijekovi moraju aplicirati 1-8 puta na dan, u jednakim vremenskim razmacima tokom dana. U nekim situacijama, lijekovi se moraju i tokom noći aplicirati, kako bi se izbjegle komplikacije ili mogućnost pogoršanja oboljenja. U ovakvim slučajevima treba da se konsultujete sa vašim veterinarom o rasporedu davanja kapi prije nego što napustite veterinarsku stanicu.

Također često se dešava da je potrebno staviti i elizabetansku kragnu (okovratnik, luster itd.) na vašeg ljubimca. Ova jednostavna sprava može da bude od velike pomoći  kako bi se spriječio ljubimac da nanese sebi povrede oka usljed češanja, posebno početkom oporavka kada najčešće izaziva svrabež. Ovi okovratnici imaju najbolji efekat kada se nose 24 sata/dan, jer samo nekoliko sekundi je dovoljno da se ošteti delikatno tkivo kojem su bili potrebni dani kako bi zaraslo.

Kod pasa sa srednje-dugim i dugim nosevima elizabetanska kragna može da se nosi prilikom aplikacije očnih lijekova, ali kod pasa sa kratkim nosevima ili mačaka lakše je odstraniti okovratnik i postaviti ga ponovo nakon aplikacije lijeka.

Analizirati pristup prije rukovanja

Ako je vaš ljubimac izuzetno energičan, ima malo lice ili kratku njušku imaćete više poteškoća sa apliciranjem očnih lijekova. Kao prvo, bilo bi dobro da obezbjedite drugu osobu kako bi pridržala ili čuvala vašeg ljubimca da bude miran.

Ako aplicirate više od jedne vrste kapi, ili mast i kapi, onda morate voditi računa o vremenu i redoslijedu aplikacije.Kapi se uvijek prve apliciraju, a masti na kraju; jer masti mogu napraviti barijeru koja će onemogućiti djelovanje kapi. Kako bi se omogućila resorpcija svakog lijeka, najbolje je napraviti razmak od 5-10 min prije apliciranja svakog lijeka.

Imajte na umu da će te morati svakodnevno dodatno izdvajati određeno vrijeme za terapiranje vašeg ljubimca.  Nekada je to samo privremeno (ako se povreda ili bolest izliječila), dok se nekada liječi vrlo dugo ili čak permanentno. Vi možete pitati vašeg veterinara šta se očekuje od vas u smislu da se nastavi davati terapija.

Postupak aplikacije lijekova u oko

Prvo, zauzmite položaj koji vam najlakše omogućava da držite glavu vašeg ljubimca. Za mačke i male pse to znači da ih stavite u krilo ili na sto. Za srednje i velike pse to znači da sjednete na koljena ili da ljubimca okrenete tako da mu stražnji dio bude između vaših koljena ili članaka tj.nogu. Ovaj pristup će omogućiti da ljubimac bude miran ili mirniji.

Drugo, podignite glavu vašeg ljubimca tako da oči i nos budu ispravljeni uvis koliko god je moguće, idealno prema plafonu. Dešnjak će to uraditi lijevom rukom.

Kapi

Držite bočicu ili kapaljku desnom rukom kao što držite olovku, a koristite dlan desne ruke da pomjerite kožu iznad gornjeg očnog kapka. Time će se pomjeriti gornji očni kapak, a oko će doći do izražaja. Koristite palac ili srednji prst lijeve ruke, koja još uvijek drži bradu usmjerenu prema stropu, da povučete kožu ispod donjeg očnog kapka kako bi oko još više došlo do izražaja. Ne dozvoljavajući vrhu aplikatora da dodirne površinu oka, prinesite bočicu/kapaljku u blizinu oka i stisnite bočicu toliko da tačan broj kapi padne na površinu oka.

Masti

Koristeći isti pristup kao kod kapi, istisnite približno malo više 0.5cm masti iz tube, i premažite tu količinu masti preko površine oka, ponovo pazeći da vrhom aplikatora ne dodirujete površinu oka. Dodatna mjera opreza je da se podigne treći očni kapak. Da biste to učinili, jednostavno izvršite lagani pritisak na kožu gornjeg očnog kapka. Ovaj nježni pritisak usmjeren prema unutrašnjosti očnog ugla, izdignut će membranu koja se prostire po oku: treći očni kapak. Prednost ovog postupka je zaštita površine oka od bilo kakvog kontakta s vrhom mazivne cijevi, u slučaju naglog pomicanja glave. Kada završite, zatvoriti oko i nježno protrljati/masirati da se mast raspodjeli preko cijele površine oka.

Neki od hirurških zahvata na oku zahtijevaju da se oko na određeni period zatvori šavovima. Neke infekcije ili traumatske povrede mogu dovesti do većih oteknuća očnih kapaka. U oba ova slučaja, nerijetko samo mali dio oka može da se vidi. Obično, vidljivi dio oka je onaj ugao blizu njuške. U ovakvim slučajevima prethodno opisani pristup može da se koristi, ali kapi ili mast se apliciraju u očni ugao. Kapi bi trebale da se razliju po površini oka (ispod očnih kapaka) samostalno bez problema. Normalni pokreti oka će pomoći da se mast razmaže cijelom površinom.

Ako vi mislite da je jedini mogući način da se apliciraju očni lijekovi skidanje ovratnika, vodite računa da zaštitite oči kako ih vaš ljubimac ne bi povrijedio ili da vi nanesete povredu prilikom stavljanja ili skidanja ovratnika. Na primjer, ako samo svučete kragnu preko glave bez da je potpuno otpustite, bilo bi dobro da zaštitite rukama oči ljubimca prilikom stavljanja ovratnika. Time ćete spriječiti dodatne povrede očiju.

Česta pitanja/FAQ

Svako jutro moj ljubimac ima iscjedak iz očiju, je li to problem?

Mala količina (suho zrno riže ili manje) crnog ili žutog iscjetka je normalna. Veće količine često se javljaju kod oporavka od infekcije, traumatske povrede ili nakon hirurških zahvata na oku. Ako je suh i stvrdnut iscjedak potrebno ga je odstraniti da ne bi došlo do ozbiljne infekcije. Uzmite za ćošak čistog peškira i potopite ga u mlaku vodu kako bi se smekšao, a potom lagano obrišite iscjedak.

Moj ljubimac je imao infekciju oka, međutim sada je drugo oko crveno/svrbi/ima iscjedak. Šta da radim?

Moguće da se infekcija proširila na drugo oko. Međutim i druge stvari dolaze u obzir (kao na primjer nagle alergije, intraokularni poremećaji) koje mogu da izgledaju kao prava infekcija. Trebali bi ste se obratiti veterinaru na kontrolu ili zakazati novi pregeld kako bi se mogla odrediti adekvatna terapija.

Nikako ne mogu da stavim kapi u oči. Moj ljubimac se trese i bojim se da ću mu nanijeti više štete nego što ću mu pomoći. Šta da radim?

Imaju zamjenski lijekovi koji se daju oralno (sirupi, tablete itd.) i neke injekcije koje mogu pomoći kod problema sa očima. Prije svega, prvo pravilo je da se ne nanosi šteta: ako ste zabrinuti da ćete povrijediti vašeg ljubimca ili da će on vas povrijediti (npr, ugristi) onda nemojte aplicirati očne lijekove, nego pozovite veterinara isti dan kako biste zakazali novi termin kako bi on ocijenio da li treba da se promjeni terapija ili da predloži neki novi pristup ili tehniku.

 

Poveznice: Kako staviti kapi za oči psu, mački, zecu, kuniću ili drugom ljubimcu?; Kako staviti mast za oči? Kako staviti očnu medicinu?

Comments are closed.